perjantai 27. elokuuta 2010

Arthur Golden: Geishan muistelmat


Tarina alkaa Japaninmeren rannan pienestä kalastajakylästä, missä rikas kauppias herra Tanaka kiinnittää huomionsa tyttöön, jolla on harvinaisen kauniit, harmaat silmät. Yhdeksänvuotias Chiyo luulee pääsevänsä miehen kasvatiksi, mutta hänet lähetetäänkin kiotolaiseen geishakouluun - sen jälkeen kun rouva Hypistelijä on varmistanut hänen neitsyytensä.
Tie silkkisten kimonoiden maailmaan on pitkä ja raskas. Chiyo joutuu raatamaan vuosikausia orjatyössä kustantaakseen elämänsä ja opiskelunsa. Lopulta tulee kuitenkin se päivä, jolloin 14-vuotias tyttö puetaan seremonialliseen asuun ja hänen hiuksistaan muotoillaan perinteinen kampaus, eroottisesti symbolinen "halkaistu kurpitsa". Chiyosta on tullut geisha Sayuri, teehuoneiden kaunistus ja varakkauden herrojen tavoiteltu statussymboli.

En edes tiennyt, että tästä on kirja olemassa. Tiesin vain elokuvan (jonka katsoinkin tuossa muutama viikko sitten). Aukko sivistyksessä siis. Joten tavallaan vahingossa lainasin tämän ja ihastuin. Pidin elokuvastakin, ehkä hieman enemmän kylläkin. Olihan se visuaalisesti hieno. Mutta kirjakin ihastutti. Paksu kirja, mutta luin sen todella nopeasti. Se kertoo myös jotain. Japanilainen kulttuuri ja samoin geishat ovat mielenkiintoisia ja molempia kuvattiin kirjassa hyvin ja realistisesti. Kirjailija on nähnyt paljon vaivaa kirjoittaessaan tätä ja toivottavasti saanut myös arvostusta työstään. Yritän löytää tämän pieneen kirjahyllyyni täytteeksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti